Sahabatku

Wednesday, July 11, 2012

Nikmat SIHAT selepas SAKIT

Assalamualaikum :)


Alhamdulillah..dah ok sikit dari siang tadi.
Kalau boleh tadi rasa nak  bergulung macam tenggiling dah sebab sakit sangat..dah hampir setahun tak rasa sakit macamni hinggakan semalam bila mula rasa sakit boleh tak tahu sebab apa,,ingatkan cyst punca sakit yang amat sangat tu..


Since saya kena diagnos ada cyst dan period pun dah tak ketahuan hala ni saya memang tak penah lagi rasa apa itu period pain..kalau sebelum tu memang tak sah kalau tak sakit..dari mula jadi anak dara..ohh hehe..*blushing* haha tah apa- apa ntah..yer masih ingat lagi masa tu form 2 kot kat hostel, tengah solat maghrib berjemaah kat surau tetiba pinggang rasa sakit sangat..macam nak bunyik-bunyikkan pinggang pun ada sebab sakit dan rasa lenguh sangat..masa tu ingat sebab baru habis sukan sekolah so penat la kononnya berlari 100 meter dan 4x 4...sekali...uwaaa..meraung juga la kejap..habis la akak-akan senior kena pujuk..masa tu dalam fikiran habis la pasni tak boleh bersukan dah..boleh plak terpikir kalao melompat jer "keluar" haha..nonsense punya budak hingusan T______T


Sejak tu memang akan jadi rutin bulanan dah untuk kesakitan yang amat..ada sekali tu dah rupa orang nak beranak pun ada..siap pegang kepala katil lagi sebab sakit sangat.


Bila dah dewasa sikit..erk! sekarang dah dewasa banyak ke arah penuaan yang sejati kihkihkih..bila dah ada tanda-tanda nak sakit saya akan ambik langkah profilaksis..makan ubat tahan sakit siap-siap..selalunya it's work la..kalau dah amik 1 dose masih sakit juga boleh la ambik 1 dose lagi..tapi memang akan tahan semampunya..taknak makan ubat banyak sangat.


Tapi lain pula kejadian semalam..dah rasa sakit tapi tak tahu sebab apa..so buat derk jer walaupun tak tahan..
pagi tadi bangun rasa dah ok tapi sekali dah jam 10 hambek ko...sakit hinggakan rasa nak termuntah..memang tak boleh fokus kerja..kawan-kawan pun mula la membebel itu ini degil tak nak jumpa Dr la, tak nak makan ubat la..adoiii..tambah rasa nak muntah


Last-last pukul 1 saya balik rumah minta off sampai jam 5..tidur rehat dan makan ubat..


Sekarang Alhamdulillah dah ok..tu la orang kata kalau tak rasa sakit tak tahu nak rasa nikmat sihat sebenar.






p/s sorry la kalau ada yang tak suka dengan N3 ni..tapi bagi saya ini cuma umum bukan cerita lebih2 pun hal orang pompuan kan heh
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

4 comments:

Tihara said...

ada cyst ye...dah gi berubat ke, nak tau jugak sbb bab2 hospital ni mcm phobia jugak...nt dah story tau la selok belok pasal cyst ni..pernah jumpa dlm web al syifa, dia kata bc surah maryam selalu, insya Allah boleh hancurkan cyst..wallahualam..kita hanya berikhtiar.. take care ey :)

IntaNBerliaN said...

dulu akak sblm kawen pun selalu sakit time period... sampai terbongkok2 lah jawabnya.. tapi dengan takdir Tuhan.. lps kawen, semua tu dah ilang....

jaga diri yer...

misshannajr said...

@Tihara yer kak..haritu adalah makan ubat skrg belum jumpa Dr lg..nnt saya story la skit pasal cyst ni ok..tQ kak :)

misshannajr said...

@IntaNBerliaN dulu selalu dgr org cakap camtu..tapi ramai juga kwn2 yg dah kawen msh sakit masa period..rezeki msg2 kot kan kak tQ kak :)

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D