Sahabatku

Sunday, July 1, 2012

MSG, masih ramai yang guna?

Assalamualaikum :)

Yeayyy! dah habis kursus..boleh la berguling-guling kat rumah sendiri..takde la kelam kabut sana sini ikut jadual yang pack tu..bebas sket rasanya.

Tengahari tadi majlis penutupan..sebelum balik tadi lunch dulu kat hotel..bila dah setengah jam lepas makan saya dah dah mula rasa bibir macam kering sangat pastu rasa macam tebal..buka tebal pun..rasa jer la kihkih..ok! tau dah kenapa dan bersedia la untuk gastrik.

Itu adalah tanda-tanda bila saya termakan makanan yang ada MSG..cepat sangat kesannya..tak lama pastu kompom gastrik..saya memang langsung tak boleh tolerate dgn benda ni..even cekedis pun kadang-kadang buat saya gastrik juga..

Kenapa mesti nak tambah perisa lagi kat masakan..dah cukup elok dah rasa asli makanan tu..daging..ayam..sayur semua tu ada rasa asli dah..dan dah terang-terang bahan penambah perasa tu ada MSG..kan memang MSG tu bahaya tuk kesihatan..banyak keburukannya.

Kat rumah memang zone larangan untuk bahan penambah perisa..takde la sedap sangat pun kalau guna bahan tu..

sekarang ni pun masih lagi rasa gastrik :(

p/s kat rak makanan tu ada tulis HIDANGAN SIHAT tapi......


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

4 comments:

Azza Afdzal said...

saya xbpe minat cgt bubuh msg dlm masakan...

misz_eyza said...

eyza pulak akan pening kalau makan benda yg letak MSG nie banyak2..

misshannajr said...

@Azza Afdzal bukan takat tak minat..mmg tak boleh langsung hehe

misshannajr said...

@misz_eyza kan..tu kesan yang cepat kita boleh rasa..banyak lagi kesan jangkapanjang ni..mmg tak elok..

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D