Sahabatku

Saturday, May 26, 2012

Akhirnya saya bongkar rahsia!

Assalamualaikum :)

Belum dapat tidur lagi, fuhh! penat kemas rumah..walaupun cuma sekangkang kera rumah comel ini tapi bila nak mengemas boleh tahan juga penatnya..

Dulu saya penah share yang saya ada jumpa Dr dan dah buat test untuk satu penyakit..ya dah hampir setahun berlalu mula-mula saya merasa kesakitan itu..bermula dengan sakit biasa-biasa hingga la menunjukkan simptom yang agak luar biasa..bila dah confirm dengan Dr memang apa yang saya jangkakan itu benar..

Dr sahkan saya ada dermoid cyst!

Agak sukar pada mulanya untuk saya terima hakikat ini sebab terlalu banyak benda yang saya fikirkan..pada mulanya apa yang saya paling takutkan adalah kanser tapi syukur Alhamdulillah result untuk tumor adalah negatif..saya juga fikirkan cara untuk remove benda ni dari rahim saya..memang takde cara lain lagi melain kan saya terpaksa lakukan operation..sebut operation pun saya dah ketar!

Saya juga sangat bimbang keadaan saya yang masih belum berkahwin dan menghidap penyakit berkaitan hal kesuburan..apakah peluang saya untuk mendapatkan zuriat bila berkahwin kelak adalah tipis?? tu pun kalau kahwin la hahaha..

Apa guna ada internet kan kalau tak guna sebaiknya..
saya pun mula la google berkenaan penyakit ini..baca pengalaman orang lain..apa nasihat Dr..
banyak juga maklumat yang saya dapat..
hati pun dah mula tenang semula walaupun masih risau bila fikirkan hal pembedahan..saya tak boleh nak bayangkan huhu!

Itu la orang kata, nak simpan rahsia ni bukannya mudah..hati sentiasa tak tenang terutama bila berkaitan dengan ibu bapa..ya selama ini memang saya diamkan hal ini dari pengetahuna family sebab saya taknak mereka risau..
tapi minggu lepas ntah apa yang mendorong saya tiba2 jer bukak mulut dengan parents..
masa tu hanya kami bertiga dalam kereta..mungkin dah tiba masanya bukak mulut kan..
ternyata parents agak tersinggung sebab saya tak bagitahu awal..
bukan apa, saya taknak mereka risau dan bila mereka risau maka saya akan double triple risau huhuhu...

Dan memang betul jangkaan saya..parents saya agak "paksa" saya untuk buat operation..saya cakap taknak sebab takut..

aduh! sekarang tengah taip pun rasa memulas jer perut sebab kecut..tak tahu la mak dah bgtau ke tak dengan adik beradik saya..kalau dah habis la saya cuti sekolah ni semua balik kg..harap-harap dorang tak ungkit..

ok la tak bleh dah nak menaip..sakit perut..



p/s sejak pecah rahsia.."baby" ni makin sakit pula :(
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

6 comments:

keli menari said...

MOga2 kuat semangat !

nur anis said...

kita taknak mak ayah risau..tapi sebenarnya, merekalah yang kan jadi penguat kita...

misshannajr said...

Keli~ thx dear!

IntaNBerliaN said...

kalu doc kata yg terbaik adlh bedah... n parent pun suh lakukannya.. elok lah buat... mmglah takut.. tp dr tanggung sakit camni.. lg susah...

sy sndiri pun bgkak kalenjar tiroid... doc suh bedah gak.. tp sbb ia tak sakit,. so, sy buat2 lupa nak bedah... hahahha

misshannajr said...

anis~ betul juga kan..huhu

misshannajr said...

Intan~ tak aciiii... dia pun buat2 lupa la ek haha..dah try kuatkan diri tp memang takut sgt :(

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D