Sahabatku

Sunday, April 15, 2012

Lempeng mudah dan sedap

Assalamualaikum :)



Hahhh!! arini dok umah jer..semalam kerja half day kena ganti kawan yang bercuti atas pemergian ayahanda tercinta khamis lepas..

Malam tadi tertidur awal..penat sgt..ntah apa yang penat saya pun tak tahu la..mungkin kurang tidur kot malam semalam..pagi td terjaga awal jam 4 pagi sebab tak solat isya' lagi huhu..ni la kalau dah tidur awal, nasib baik sempat lagi sebab subuh pun masuk pukul 4 lebih..
dah terjaga tu terus la tunggu subuh, bukan lama pun lagi kan..dan sampai la sekarang tak tidur balik pun..
perut plak dah berdangdut sakan minta diisi, malam tadi tak dinner pun tu yg kebulur sikit tu..
awal sangat perut minta isi, otak pun belum cergas haha..takde idea nak masak apa untuk breakfast..

Tiba-tiba teringat plak lempeng..yuhuuuu!! sedapnya..
lama tak makan lempeng ni..kalau dulu masa zaman kanak-kanak mak selalu buat lempeng ni sebab masa tu susah sangat..kira ni la sarapan yang kami mampu sebelum ke sekolah cepat dan kenyang..
sekarang bila dah mampu nak makan macam-macam teringin plak nak makan makanan nostalgia..kadang-kadang tu tercari pula..

Ok taknak la sedih-sedih..simpan sebagai ingatan :)

Saya teringat ada ambil resepi lempeng dari DapurKu SaYang tu hari..hehe lempeng pun nak ambik resepi ke haha..nak kena lempang dak hanna ni..ala..mana la tahu boleh buat lempeng yg kak dayang tu buat..mcm menarik jer..rangup semacam kihkih..

Memang sedap walaupun bahan-bahan basic sangat..makan dengan sambal sardin lagi la ummpphh! haha..saja perasan sendiri..tp memang ngam dengan selera saya..

Pada yang sama macam saya tu..nak juga resepi lempeng meh sini nak share skit..


Bahan-bahan
  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan air atau lebih sedikit
  3. Sedikit garam atau gula
Cara-cara
  1. Blend semua bahan hingga halus dan sebati...oh! si pemalas ni kacau ker guna whisk hehe mls nak basuh blender.
  2. Sediakan kuali leper kalau boleh yang non stick dan panaskan dengan sedikit minyak
  3. Tuangkan sedikit bancuhan dan ratakan.
  4. Terbalikkan bila dah masak atau menjadi keperangan dan garing..saya buat tak garing sebab nak makan dengan sardin..alasan! padahal mmg tak jd garing pun kihkih..
Ok!! selamat berhujung minggu dan melempeng yer kawan-kawan :D



TERIMA KASIH SUDI BACA :)

2 comments:

Ini Kisah Tia said...

Tia selalu makan dengan cecah gula atau susu pekat . tapi yang sardin ni mungkin boleh cuba kut :D

misshannajr said...

Tia~ sedap tau..lg2 kalau sambal sardin tu buat pedas..perghh ngam sgt dgn lempeng yg tawar tu :D

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D