Sahabatku

Friday, December 14, 2012

Orang miskin dilarang sakit

Assalamualaikum :)

Salam jumaat kalian..malam tadi kita kalah kan sobsob :(
sebab tak sihat malam td tertidur awal, bila tengah malam terjaga terus bukak fb nak tau pasal bola dannn...takpe la bukan rezeki kita kan.

Bila time sakit macam ni rasa berat sungguh dugaan..rasa lemah satu badan bila terpaksa berdepan dengan macam-macam rasa dalam satu masa..

Tapi bila fikir balik kita kat Malaysia ni sangat mewah..bila sakit pergi hospital dan dapat ubat free jer..yelah bayar rm1 jer dah boleh borong ubat macam-macam jenis..tapi tu pun masih ramai juga yang tak bersyukur..yang tahu nak complain itu ini..

Baru-baru ni adik yang kat bandung tu demam..bila kami tanya dah pergi hospital ke belum..dia cakap baik beli ubat kat farmasi jer dari pergi hospital sebab mereka caj sangat mahal apatah lagi bukan orang tempatan..katanya lagi kat sana "orang susah dilarang sakit" huh! mendalam sungguh kata2nya..maksudnya kalau rasa takde ongkos baik jangan ke hospital..hurm patut la orang sana sangat pandai buat jamu bagaikan hehe..

Kat Malaysia lain pulak ceritanya..kalau orang takde ic sekalipun bayar rm15 dan dapat layanan takde beza dengan orang tempatan yang bayar cukai tiap tahun..adil ke?????




TERIMA KASIH SUDI BACA :)

3 comments:

Ayesha Ramlee said...

pulak, teruknya.. syukur dilahirkan dan menetap dimalaysia :)

Tihara said...

tu lah meke ske duk sini kan..hurmm hurmm

BERT said...

syukur ada di malaysia :)

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D