Sahabatku

Saturday, August 18, 2012

Sarang semut..mangsa terakhir

Assalamualaikum :)

Ya Allah baru sempat nak duduk betul-betul setelah seharian mengejar urusan duniawi huhu.

Raya pun dah kompom esok kan..amacam dengan persiapan raya uolss..mesti meriah sangat ni kan..langsir baru..sofa baru..cat rumah baru..kasut baru..nak kata semua la baru..jangan terlebih sudah la yer..membazir nanti.


Balang biskut dah penuh ker? hah! tu kalau tak penuh susah hati nanti ramai yang serbu rumah habis la tak tahu nak hidang apa pulak kan hehe..


Malam takbir ni rasanya belum terlambat nak buat biskut..alohhh..buat yang simple-simple sudah yang penting sedap!
Nak buat esok pun sempat..dah kosong 1 balang kita refill lagi miahaha..


Ni la projek saya malam tadi..kerjasama dengan semut co..dah semut menatang paling banyak kat umah so bagi penghargaan sket kat beliu..buat sarang tuk beliau dengan cantiknya..kaler-kaler lagi..


Nak buat biskut ni memang senang sangat..bahan pun sikit jer..tapi senang-senang pun sampai jam 3am baru siap buat tau..memang la siap jam 3 kalau start buat pun dah 1.30am hahaha..payah betul nak carik mood.


So lepas ni biskut sarang semut harus masuk list biskut raya tahunan..hahh! gitu kan haha..sedap la uols..seyes tak tipu punyer..tapi tau la kan pestaim buat..letak separuh cup jer, sekali masak dok cotek jer kat bawah..jadi kecik pula..second batch baru la bubuh penuh melimpah ruah..baru molek kejadiannya..

ok la nak share la kan resepinya kat uolss..jgn kata dah lambat la mokcik ni baru terhegeh-hegeh nak share resepi..tak baik awakkk..mana tahu nanti nak buat open house ke..nak bawa pergi opis..balik hostel ker ada juga la kan walaupun hanya sarang semut..



Bahan-bahan 
  1. 250g butter
  2. 100g gula kastor
  3. 1 biji kuning telur
  4. 350g tepung gandum*
  5. 100g tepung jagung* diayak bersama
  6. 1 sudu teh esen vanill
  7. Coklat Rice sebagai hiasan
  8. Paper cup yang comel-comel
Cara-cara
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. masukkan kuning telur dan esen vanillan dan terus pukul hingga kembang
  3. Gaul tepung gandum dan tepung jagung menggunakan tangan.
  4. Parut adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper cup.
  5. Bakar pada suhu 180'C selama 15 minit..ikut oven masing-masing..saya guna  170'C jer.
#Tips
Nak lebih sedap kurangkan tepung gandum sehingga 300g sahaja dan tambah susu tepung sebanyak 50g..
susu tepung tak payah ayak.

p/s pestaim sekali buat terus ingat bahan-bahan dan cara nak buat..sebab memang senang sgt :)



TERIMA KASIH SUDI BACA :)

0 comments:

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D