Sahabatku

Thursday, June 7, 2012

BERSAHUR..makan dan dapat pahala

Assalamualaikum :)
Sakitnya la perut tadi..patut la senang jer terjaga ..entah kenapa perut memulas pagi-pagi buta ni, tapi syukur la kalau tak memang payah la nak terjaga nak sahur..

eh! kenapa beria-ia cerita pasal sahur ni..bulan ramadhan kan lambat lagi!

Mokcik sorang ni tak habis-habis nak ganti puasa yang tinggal berderet tu..bukan sebab ponteng yer..ada sebab lain saya kena ganti puasa banyak ni..

Korang kalau puasa bangun sahur tak?

Ramai yang tak suka bangun sahur kan..ada yang kata tak larat nak bangun..tak boleh makan pagi-pagi buta nanti sakit perut..macam-macam lagi la alasan.

Bukan ke sunat makan sahur tu..bukan suruh makan beria-ia pun..cukup dengan minum pun ok la kan..betapa untungnya kita bangun untuk makan jer pun boleh dapat pahala..

Saya memang jenis yang akan bangun sahur..dan akan rasa menyesal sangat kalau terlepas sahur..sebab saya ada gastric so paham-paham jer la..kalau dah start merembes asid gastric tu terbongkok-bongkok la menahan kesakitan..saya akan pastikan akan makan benda-benda yang manis ms sahur macam secawan milo..buah ke..walaupun dah makan nasi.

Kalau ada yang kata susah nak bangun sahur sebab awal sangat..
rasanya kami kat kawasan-kawasan berbuka awal ni lebih rasa susah..makin awal masa berbuka maknanya makin awal la kena bangun sahur..
sekarang waktu imsak kat kawasan KK jam 4.28am...hahhh!! terkejut ko..habis bila masa nak masak?? bila masa nak makan??
saya yang layan diri ni pun bangun seawal jam 3.45am nak prepare makanan dan makan..bayangkan la pula orang yang nak kena prepare untuk satu family..walaupun just reheat jer makanan rasanya pun kena bangun awal..sambil masak kena kejutkan ahli-ahli rumah pula..

Dah tu lepas sahur takkan nak tidur balik kan..kalao tidur jawabnya tak subuh la tu..kalau tak pun jadi gajah la korang hahaha..lepas subuh selesai baru nak tidur balik..tahu tak elok tidur lepas subuh tapi tak mampu la nak berjaga sampai pagi..mau nya terlentok masa kerja nanti hehe..

Takde la susah sangat kan nak dapatkan pahala..kita jer yang selalu susahkan diri nak ambil peluang..mentang-mentang la sunat semua ambil ringan..padahal tu la peluang kita buat benda mudah untuk dapat pahala :)
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

4 comments:

nur anis said...

sahur, memang liat je nak bangun..-__-"

Ahmad Haziq Azlan said...

wow 430 awal sangat tu

misshannajr said...

Anis~ allah..kena la bangun pasni..tu sunnah Rasulullah juga tau :)

misshannajr said...

Ahmad Haziq~ tu la pasal..tp tu bukan baru nak bgn atau nak makan tau..dah imsak dah tu haha..

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D