Sahabatku

Saturday, April 7, 2012

Karipap Sardin~2 orang assistant buat saya pening

Assalamualaikum :)









Haippp!! selamat berhujung minggu..
ada yang tak bekfes lagi ker??
Nak taip cepat2 ni..ada 2 orang dok jeling-jeling saya dah tu..nak berpergian ni..berjalan-jalan kata mereka hehe..
ok tak nak cerita panjang..kali ni nak tayang sket projek semalam..arini baru sempat update entry sebab semalam busy sangat..malam nanti la kalau internet ok sya update pula ok! :)
Hari tu terserampak karipap yang sedap kat dapur kak Watie terus mengidam sampai jejes air liur mak haha..teruk kan..

Malam sebelum tu saya dah try buat..tapi almaklumlah tangan berseni katakan..sedangkan jahit kelim pun tak reti ni kan pula nak kelim-kelim karipap..karipap tu sgt sedap pastry nya tapi kejadian rupa bentuknya alahai malu nak show off tau kihkih..yang cik nixie buat lg teruk..last2 dia buat mcm kuih bom..hambek koooo! booollaaatt haha..

Semalam buat tebal muka pergi pinjam acuan karipap kat umah member hehe..
buat lagi kali ni banyak..buat 4 adunan sekali sebab nak bawa pergi umah member...tapi yang makan banyak tu pasti la kami kannnn..

Sgt sedap rupanya karipap inti sardin..rasanya la mcm belum pernah makan..

sangat happy juga sebab berjaya buat karipap walaupun karipap pening..pening?? ala karipap pusing tu sya belum pandai lagi buat..

Cik mia dan cik nixie memang suka buat haru biru kat dapur saya tauuuu...dah ada acuan pun masih tak pandai buat kahkah..ada yang bocor sana sini..ada yang mulut karipap ternganga..sabor jelah cik hanna..

amboi tadi kata tak nak ckp banyak..dah..dah..nak jalan dah ni...babai...

Erk! resepi lupa..

ok ni bahan-bahan tau..

  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 1/4 cawan minyak masak (panaskan bersama butter)
  3. 1 sudu besar butter
  4. air sejuk dari peti sejuk
  5. 1/2 sudu kecil garam
cara-cara
  1. Panaskan minyak bersama butter
  2. Tuangkan ke dalam tepung yang telah digaul bersama garam.
  3. Tuang air sedikit-sedikit ke dalam tepung
  4. Uli hingga doh tidak melekat di tangan
  5. Bulatkan doh dan canai hingga nipis.
  6. Isi dengan inti dan kelim
  7. Goreng hingga perang

Nanti la update resepi inti sardin pula yer...selamat mencuba babaiii..


p/s gigil tangan menaip bila cik nixie berdehem..dusss!!! :P





TERIMA KASIH SUDI BACA :)

4 comments:

Watierman said...

Assalamualaikum Dik Hanna..wah kan Akak kata puas makan kalau buat sendiri ....mak aii 4 adunan..tah tah dah bukak warung kat Pasar tani kot ni....gurau jer ya Dik..selamat ber hoyey..hoyey di hujung minggu ya!!

ILA SYAMILA ♥♥ said...

hihik kita kalau buat karipap mesti fail. selalunya mesti pecah kalau goreng. fedap kadang2 aih

misshannajr said...

Kak watie..tQ tuk resepi yg best simple dan sedap ni hehe..yer..buat 4 adunan sekali..kami makan byk sgt..sedap kan inti sardin tu..tak nak la lawan tokey plak pergi menjual kat pasar tani hehe

misshannajr said...

Ila..jgn la gveup..kena try lagi..mungkin guna resepi yang saya share ni ok..try la simple jer

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D