Sahabatku

Saturday, January 7, 2012

Persamaan Wailing Wall Yahudi dan Facebook Wall..

Assalamualaikum :)


Ok gambar kat atas tu dikatakan DINDING RATAPAN, dimana orang Yahudi akan menangisi dosa-dosa lampau mereka, meluahkan harapan,,meratap dan segala2nya..mereka akan berdoa di dinding ini kerana percaya akan kehadiran "Shekhinah" (kehadiran Ilahi) sama seperti berdoa kepada Tuhan..Mereka juga akan menyisipkan kertas yang tertulis doa2 mereka di celahan dinding ini.

Tu yang serba sedikit sya baca kat wikipedia berkenaan dengan DINDING RATAPAN..yang sya nak ceritakan kat sini bukan la pasal dinding ni..

Tadi ada kawan FB sya share pasal DINDING RATAPAN ni..bila sya fikir2kan balik ada logiknya apa yang   dikatakan..
Korang perasan tak kenapa kat FACEBOOK guna istilah WALL?
Korang tahu kan yang founder FACEBOOK adalah seorang YAHUDI..ya MARK ZUCKERBERG adalah seorang YAHUDI!
Perasan tak logiknya di sini..persamaan WAILING WALL dengan FACEBOOK WALL?
tak perasan ke??
Allah..yang kita selalu update2 status tu kat WALL tu..
Bukan la nak samakan kita update status tu dengan perbuatan orang Yahudi..bukan..tp mungkin bagi orang yang wujudkan benda ni ada niat samakan mengikut kepercayaan dia..

Jangan la lepas ni terus delete terus akaun FB tu..
tp apa kata kita gunakan WALL yang ada tu untuk ke arah kebaikan..kita share benda2 baik..sekurang2nya kita buat kebaikan..ramai ustaz-ustaz pun ada FB..mereka jadikan FB tempat berdakwa sebab tahu ramai anak2 muda memang kaki Facebook..nmpk kan kebaikannya kalo kita gunakan dengan betul..
takde la nak kata status tu kena update mcm ustaz..kalo tak dapat nak buat yg baik pun at least jgn buat yang  tak baik..kdg2 sya pun terlepas jgk..tak tahu nak luahkan kat sapa2 trs letak kat status FB..sama2 la kita muhasabbah diri ok :))


p/s tak tahan dengan status yang jiwang2 karat dan emo semacam..huhh!!

TERIMA KASIH SUDI BACA :)

3 comments:

nur amylia said...

salam , nak share yew :)

misshannajr said...

okies!! :))

Anonymous said...

tuan tanah tompang share yee. .

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D