Sahabatku

Tuesday, November 8, 2011

Redha dan bersyukur pada yang Esa

Assalamualaikum :)

Selamat ptg uolss!! dah balik kerja ker? hehe..sya cuti harini..bukan cuti raya pun..harini sya ada appointment dgn Doc jd sya amik MC jer la..dah hjg2 tahun ni kena la jimat cuti yg dah tinggal seketol tu hehe..mana la tau hjg2 thn nnt ada rezeki nak berjalan ke mana2 xde la pening nak atur cuti kan..lg pun boss yg suh buat cmni, sya ikut jer la =P

Sebenarnya appointment dgn Dr kul 2.15pm..tp ntah la napa sya ni dr mlm td lg asyik nebes x menentu bila teringt arini Dr bg result ujian darah sya..yg paling sya bimbang CA-125 test atau tumor marker..Dr nak nak pastikan samada sakit sya ni benign atau malignant..Ya Allah...kalah berdebor masa nak amik result exam tau..nebes masa akad nikah pun kalah kot..kot la sbb sya pun x penah nikah lg haha!~
Plan pg lg nak bertolak dr kg sbb jauh nak smpi kk..tp selamba jer dok depan tv..tgk masterchef bagai lg..dalam hati rasa nak cancel jer jumpa Dr..tp smpi bila plak kan..kot la ada mslh apa2 dgn result darah tu lmbt plak tau..pegi mandi..solat zohor berdoa banyak2 supaya kuat semngat dan moga result darah semua ok!

Dah ok skit semangat..bila mkn dok sebelah mak dgn bapa alahai rasa down semula..tetiba plak trbyg yg bukan2..dan tetiba jgk rasa sedih ntah apa2..sya lebih risau kan org tua sya..sya xnak dorang ssh hati kalo ada apa2 jd kat sya..seyes..sya msh rahsiakan hal ni dr family..sya nekad kalo ada pape dgn result drh sya baru sya akan buka mulut..selagi blm confirm sya xnk stress dgn reaksi family sya sbb sya sgt akan lemah semangat kalo ada org simpati kat sya..opkos la kalo kita sakit family akan simpati dan amik berat lbh dr org lain kan..huhu..

Alahai..lengah punya lengah last2 sya bertolak dr kg jam 1.30pm..bayangkan nak kejar kul 2.15 tu sdgkan perjalanan sya amik masa almost 2 hours tau..trpksa merempit sket..sket jer..sambil drive tu pasang cd hijjaz penenang jiwa..Alhamdulillah..walaupun sya msh terpikir bnda yg bukan2 tp hati tenang jer..

Sampi kat RMC pegi la kat kaunter tu sambil buat muka paling kesian hahaha..."miss sya dah lewat sejam tuk appointment"...ohhhh..tu jer nurse tu jwb..lama jgk berdiri kat situ dorang x layan pun padahal ada sorang makcik tu lg lewat..appnt kul 12 lebih dtg jam 3lebih..ciss!! mentang2 la makcik tu bergaya dorang layan la..sya tau la ms tu muka sya mmg teruk..muka pucat dgn eye bag besar akibat kurang darah yg agak teruk..tp sya bayar mahal tau pegi situ..bg la layanan baik sikit..kalo org selalu komplen gomen hospital teruk..apa kurangnya dgn hosp swasta..dah la bayar mahal pastu layanan pun ala kadar jer huhuhu..
nsb baik la ada sorang nurse yg baik tu dtg layan sya..bila semua dh ok nebes blk tgu turn nak msuk bilik Dr..urghh!!

Masa nama sya kena panggil masuk..tgn ms tu ketor jer..bila Dr dah start belek2 result darah rasanya msa tu muka mmg dah pucat lesi..Dr pun perasan kot..satu2 result dia bacakan..1st Dr ckp haemoglobin rendah..cuma 95g/L jer..hurm kena makan hematinic la pasni sbb bila bgtau Dr yg sya tgh mkn obimin skrg, Dr ckp obimin x cukup..so pasni kena mkn iron tablet..huhu..sya xnak constipation sbb tu mkn obimin..bila semua result ok..the last one tu mmg rasa xmau dengar jer..huhu..sgt takut ok!
Tp Alhamdulillah syukur Ya Allah..bila Dr ckp bacaan adalah sgt rendah dr yg sptutnya trs lega sgt2..utk CA-125 sya bacaan 16 U/ml iaitu < 36 U/ml...syukur..syukur..senyum jer Dr India tu bila sya asyik sapu muka sambil ucap Alhamdulillah..

Tp bila buat ujian lain..penyakit sya nmpknya makin tak ok..sya redha..syukur sgt2 sbb negatif utk tumor tu pun dah bgs sgt..sya risau bersebab..sya ada history family members yg ada penyakit yg sama tp dia dah smpi tahap cancer smpi kena buat chemotherapy, smpi botak kepala dia kesan ubat2 chemo..sedih sgt..dah la sebaya dgn sya..

Sya takkan give up..kena trs berusaha cari penawar dan berdoa serta bertawakal pada Allah..andai dah takdir kena buat surgery jgk sya harap sya berani dan tak larikkan diri dr hospital..hahaha..
kalo sya ni SPM candidate boleh dpt A+ rasanya karangan hahaha..panjang berjela N3..apa nak buat dah hobi menaip.. >.<


p/s bila dah sakit..duit dah tak pikir dah yg penting kembali sihat..


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

5 comments:

ConnieAgAhmad said...

ooo.. rasa2 mcm gapil juga.. xdala sampai tahap cancer ka apa.. tp kena juga operate.. yg sakit kakak ni pula, klu x silap mcm kwn sy.. dun wori la.. ni sakit yg memang 'hentam' umur2 meningkat dewasa..

ConnieAgAhmad said...
This comment has been removed by the author.
misshannajr said...

tp kan gapil..td Dr ada ckp jgk yg mmg rare case tp ada yg dia penah jmpa bnda ni jd cancer..doakan akan ok tau huhuhu..dan ada jgk org penah citer pnglaman dia..ms mula2 chck drh msh dlm range lg tu CA 125 tp pas setahun makin tinggi pulak..

YNA said...

insyaAllah xda pape :)

misshannajr said...

@yna
InshaAllah..harap mcmtu la kan :)

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D