Sahabatku

Wednesday, September 21, 2011

Herpes labialis @ cold sore dan Mr Ensem..

Assalamualaikum :)

Berapa hari sya tak bersiaran ewahh!! msm retis la pulok haha.. rindu sgt nak menaip panjang2 mcm besa tu hehe..
sya tak ke mana2 pun..ada jer kat tempat besa..wat aktiviti harian besa..bukan pegi melancong ke korea pun smpi lupa diri nak hapdet blog sndri...juga bukan saja2 taknak online..

alkisahnya, broadband sya sakit..ada problem sket..dan tuan kepada broadband pun sakit huhuhu...masa cuti kat kg last week sya perasan bibir sya sedikit bengkak bila bgn tdr..aikss!! ada serangga kiss ke ni..mcm kena sengat lebah jer..bila check kat cermin mcm ok jer..makin lama timbul plak mcm kudis berair..aduyaii!! pedih nyah..apa lagi tgn ni gatal la dok sentuh2 smpi la bnda tu pecah dan semakin bengkak..dah teruk pulak..bila dah jd blister ni sentuh jer mst berdarah, smpikan nak makan pun susah..nsb tak jd rasa bersiung hikhik..


Sya tak tahu nak bubuh ubat apa sbb tak tahu apa bnda sebenarnya yg jd kat bibir seksi i ni haha..jgn muntah ok! tnya mak apa ubat nak sapu..yg kelakornya mak jawab ni kat sya "kalo nak ubat tdr la jam 3 pagi..mkn pedas pastu mandi tengahari" hahahaha...kejam sungguh jawapan tersebut hngga menusuk kalbu..tersindir i tau...

Bila dah start kerja, mula la kena jawab soalan dr semua org yg nampak bibir i yg dah cacat tu..rimas sungguh! ada plak pakcik2 yg tak kurang luncai tu ckp i kena cium..hamboi pakcik2 sekalian..muluttt...takde insuran erk!!

Semalam bila menda alien kat bibir ni buat sya rasa mcm nak demam..kejap sejuk kejap panas..dengan gatal tak hengat lg..rasa nka garu2 jer bibir tu..sya pun nekad nak jumpa mr doctor hehehe..
uolss!! mmg sgt2 tak rugi bila sya nak jumpa Dr sbbnya............................................Doktor tu hensem gila hahaha...terus rasa sihat..bila dia pegang bibir i..trs rasa hilang gatal yg teramat tu..hahaha..sengal gila..jgn salah faham ok..ni antara pt's dgn Dr jer..mmg dah mcmtu bukan saja tau hehe..dah la ensem baik plak tu..melted tau!! haha..

Mr ensem tu bgtau i, sebenarnya i dah kena herpes labialis @ cold sore..siap tnya lg sya tahu ke tak menda alah tu..bila sya ckp tak penah dgr bleh plak suruh sya balik umah stdy bnda tu..demi awak sya snggp hahaha!! lg2 sengal kan.. :P  dan mlm td i kota kan janji i..balik umah i trs google menda tu dan jumpa artikel herpes labialis ..tgk gambar tu mcmtu la yg kena kat bibir sya..tp kat tepi bibir atas..so kalo nak mkn burger harus la berdarah yer sbb buka mulut luas2 hehe..kena sopan santun sket..

menda cold sore ni akan kekal kat bdn kita once dah kena..dia dok berhibernasi kat nerve muka..bila2 masa sesuai dia akan lancarkan serangan..bila imune system kita down ms tu la dia sng nak attack..ms kita flu..demam..stress..eh korang baca la sndri ek hehe..

Mr ensem prescribe sya tab acyclovir (antiviral), tp dgn snyp2 sya ingkar perintah trsbt hehe..maleh wei nak menelan smpi 4 tab 5 kali sehari..oiii!! tak snggp den..sdgkan PCM pun sya payah2 nak telan..dah tablet sya tak nak amik ingt nak p farmasi beli cream acyclovir tp x jumpa..give up nak cari..so biarkan je la..nmpk mcm dah makin baik..harap2nya mcmtu la..

ok la uollss!! rasa pening plak dah menaip panjang2 sgt ni..kena stop dulu..babaiii..

p/s smpi mimpi mr ensem belikan sya cream tersebut haha..double triple sengal :P
TERIMA KASIH SUDI BACA :)

1 comments:

nuyunbiz (001873431-W) said...

salam kenal..

huhuhu...bila di google..kuar lah citer ni..mcm sama je kes kita...tegang betul bibir..sakitnye..


jom follow2 http://www.jutawanshaklee.com

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D