Sahabatku

Monday, January 9, 2012

GIVE AN TAKE! tak susahkan...

Assalamualaikum :)


Harini ntah kenapa rasa teruk sgt!
Pagi sya sgt semangat nak pergi kerja..bgn awal pas subuh tak tidur dah mcm seminggu yg lepas asyik dok tarik blanket jer pas tanggal telekung..selalu isnin mmg sya akan set utk happy..happy dan happy dan pergi kerja..bukan senang tau nak turn mood dr happy berhujung minggu dan mood nak start kerja **padahal dah 2 bulan ni xde beza dah hjg mgu dgn hari besa hehe

Berbalik pada isu sebenar..sebenarnya dari semalam lg sya rasa sakit sgt kat pinggang dan abdomen..hurm sakit tu dtg lg la..sebelum tidur pun still sakit sgt..dah mkn painkiller sebiji..siap sapu minyak panas lg pun msh skt lg,..

Ada yang tak tahu ker..sya kerja kat farmasi KKM..tak tahu ek kerja apa? allah, yg bg ubat kat farmasi tu..pakai uniform kaler kelabu tu..tu la kerja sya..yg besa2 jer..sapa yang tak pernah kerja medical site mmg tak tahu mcmna sukarnya kerja ni sbb kami deal dgn org yg sakit atau tak sihat..kadang2 memang terlepas jugak kemarahan bila orang agak melampau pada kita..

Tak nafi memang ada segolongan kakitangan yang ambik mudah semua perkara..tu yang byk orang komplen tu..tp hakikatnya kerja kami mmg mencabar..sebab kami kerja berkaitan dengan nyawa, tp bila kita nak bg servis yang terbaik, mana dengan nak kejar prestasi jabatan lagi..orang awam pula tak nak bagi kerjasama mmg agakkkk...........paham2 jelah..

Mungkin hari ni mood sya agak terganggu sebab kesakitan yang alami..sya sendiri perasan yang sya agak sensitif..Memang dah prosedur kami akan tanya nama pesakit sebelum bekalkan ubat sebab kdg2 terdapat sedikit kesilapan hanya pada nama pun boleh membahayakan nyawa..mungkin akan tertukar ubat dengan orang lain..pesakit boleh pulak nak marah kita balik sebab katanya nama dia dah ada tulis atas prescription..susah sgt ke nak sebut nama sendiri.. lepas tu ada juga yang sibuk bercakap kat telefon sedangkan kita beria2 nak explain cara pengambilan ubat..kalo korang apa korang rasa???? pastu nnt sibuk nak tnya balik..hello!! kami pun nak kejar masa tau..takkan nak ulang byk kali..kalo tak paham sbb mmg tak paham mmg kami akan explain..tp tgk la org tak hargai lngsg apa yg kita buat..mcm2 lagi la..kang lambat orang komplen lagi..

Boleh kan kita be nice dengan orang lain..tak kira la sapa pun..kenapa nak mnyusahkan tugas orang lain kalo awak sendiri nak servis yang terbaik..sekiannn...


p/s jarang nmpk org marah dan komplen kat hotline kalo bank atau post office punya servis jauh lbh teruk..sebab...DUIT..



TERIMA KASIH SUDI BACA :)

6 comments:

Cik FaRiZaM said...

nice blog. follow blog sy juga yer...dah followur blog.tgk link dr blog madammondoq pasal anak u masuk GA tu

Husna said...

i'm in medical site but not a doctor..saya sgt faham perasaan u..
hrp dapat bersabar ye..
and get well soon

u keje kt farmasi hospital/klinik mana?

misshannajr said...

cik farizam~tQ :) eh i takde anak lg la hehe..

misshannajr said...

Husna~ ya hanya org yg mengalami jer yg paham..kita keja ikhlas tp kalo asyik kena jer sapa tak stress..
hosp kat sabah :D

Miss Nadya said...

get well soon..jgn amalkan pillkiller aw..ada org kata xbaik..*tak tahu*

p/s :: terang2 nmpk kan tarikh tu??:)

misshannajr said...

Nadia~ tQ hehe..kalo msh ikut keperluan mkn painkiller dan ikut dose should be no problem..:)

tu la pasal hahaha..jahat tau..nnt ada yg percaya sungguh2 dtg umah nadia hbs la haha..

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D