Sahabatku

Thursday, December 15, 2011

Chocolate Banana Muffin

Assalamualaikum :)



Pepagi lg dah nak tayang muffin kan..saja jer nak bg semangat sket kat uols..mana tahu ada yg teringin nak mkn boleh la telan air liur di saat menatap muffin sya yg tak seberapa ni :P

Buat muffin ni mlm td..sambil rasa nak tersungkur try juga gagahkan diri nak buat sbb harini nak buat farewell party + christmas+new year..boss sya dah nak resign..huhu..sedih sgt sbb sya rapat dgn dia..hurm takmo citer yg sedih2 la kan.. :D ok jom citer pasal muffin lg bgs kan hehe..sya buat satu adunan jadi banyak tau..dlm 26 cawan juga sya dapat..buat pun mudah jer..dan yg pasti resepi ni menjadi..tak nyesal hampir tersungkur dlm oven tau!! hehe..

jom cikedaut resepi la k..nak mandi lg ni jap lg nak p kerja..resepi ni sya ambil dr along homekreation-kitchen Corner blog ni mmg tempat sya carik idea nak masak apa..cari jer mst jumpa resepi yg memuaskan :D

Kak Along sya mohon kopipes jer la k..


Hasil: 10 biji besar bentuk gelang & 24 biji cwn kecil 
BAHAN2:
½ cwn (115gm) Butter½ cwn (100gm) Gula Perang½ cwn (115gm) Gula Kastor
2 biji Telur
1
½ cwn Pisang Lecek
3 camt Esen Vanila
cwn (220gm) Tepung Gandum
3 camt Soda Bikarbonat
cwn Kacang walnut - dicincang
cwn Choc Chips
2 camb Serbuk Koko - optional

CARA2:
1. Pukul butter & gula sehingga kembang & putih.
Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul perlahan.
Masukkan pisang & EV sehingga rata.
Campurkan choc chips & walnut.
Campurkan tepung 1/3 bahagian setiap campuran & kacau rata sehingga habis.

2. Sudukan ke dlm cwn muffin 3/4 penuh.
Bakar 180C selama 15-25minit, bergantung kpd saiz.



p/s pasni nak try banana muffin plak hehe..pisang dah over ripe tu..


TERIMA KASIH SUDI BACA :)

6 comments:

Bui Junaidi said...

sedapnya..terliur tengok..*_*

misshannajr said...

hehe..sya suka ni..tp next time buat mau letak byk2 choc chip lg besttt :D
kelmarin buat tp harini msh lmbt lg..

erma nazillah said...

waaa...sedap..sy pun terliur ni..ehem3..cuti cikgu da nk abes da..hehe

misshannajr said...

ala cikgu sementara masih cuti tu la nak masak2 kat umah hehe..try la buat..simple jer kan :)

Nava.K said...

Very tempting and delicious looking cakes.

misshannajr said...

Nava K~ try it out :)best!!

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D