Sahabatku

Thursday, December 22, 2011

Apam Polkadot..terus jatuh cinta :)

Assalamualaikum :)

Hepp..hepp..horayyyy!!! hehe..yes! i'm falling in love..yes..yes..i like..like..haha
psstt! sila abaikan kemaroyanan tersebut..
mgkn ini kesan kekurangan tidur yg melampau kot boleh jd senget cmni hikhik..
hati rasa gumbira jer sbb dah lama sgt mengidam nak buat bnda ni tau..tp asyik kalah dgn tuntutan kemalasan yg maksimum,..oh!
semalam dah bertekad nak buat gak apam polkadot idaman hati ni..nak sgt tahu hasilnya ok atau tak..mula2 dah nk cancel jer buat sbb ada bahan yg lupa nak beli..tp bila dok belek2 blog rujukan sya..ala..blog yg best tu hehe..mcm besa la sya nak buat sesi telan air liur sya akan pegi laju2 kat blog homeKreation-alongroz masa jalan2 tu la sya terjumpa resepi apam polkadot yg agak simple..dan tanpa sempat nak telan air liur byk2 sya merempit pegi supermarket beli bahan yg xde..gigih tak sya :P

Sebelum tdr sya dah siap timbang tepung bagai..prepare siap2 bnda semua supaya pg esok tak la menggigau ambik bnda lain kan..dah niat dlm hati mst bgn jam 4.30pg..kegigihan terserlah yer hikhik..dan tdr mlm tu mmg sgt tak lena sbb takut terlajak tdr..aigooo!! smpi cmtu sekali kan..

Esok pg bgn dgn semangat berkobar2..dan bermula la.........mengedot smpi smbil mamai haha..dan yg pasti sy dah jatuh cinta dgn apam polkadot ni..bawa pegi ofis dlm 28 biji lesap..dan trs ada yg order :)

ok la x payah nak cerita banyak sgt kan..kita semak resepi la ok..kopepes jer dr blog along..tQ kak..love u la
:))

Letak filling strawberry :)
Sebelum masuk steamer..



Hasil tgn kaku yg mengedot dlm mamai..


Resepi Asal blog homekreation


BAHAN2:
3 bj Telur Sejuk
250g Gula (sya guna 185g castor sugar)
10oz Tepung Softasilk/Superfine/Hong Kong (sya guna HK flour) 10oz=183.5g
2½ st Baking Powder
1 sb Ovalette
160g Santan Pekat
1 st Pandan Pes(sya tak letak)

INTI (by HomeKreation): Sya guna strawberry filling, kalo nak ikut resepi along kat bawah ni k
100g Kelapa Parut
3 sb Gula Merah
sb Gula
sb Air
1 st Tpg Jagung
- Kacau semua dlm periuk sehingga sebati. Sejukkan sebelum di gunakan.

BAHAN2:
1. Pukul kesemua bahan2 sekali gus, dgn kuasa tinggi, sehingga pekat & kembang.
2. Paipkan adunan separuh penuh ke dlm kertas muffin.
Letakkan di tengah2 nya ½ st inti kelapa.(ikut suka nak letak inti apa)
Tutup dgn adunan sehingga hampir penuh.
3. Kukus 15 mins dgn api sederhan (Jangan guna api besar takut apam merekah dan letak kain sbg penutup kalo risau wap akan jatuh atas apam)

UNTUK MENJAWAB PERTANYAAN - CARA2 BUAT DOT:
Untuk buat dot, ambil satu bahagian dan warnakan dgn warna pilihan.
Masukkan ke dlm bag paiping & potong lubang kecil di hujung nya.
Buat lah bentuk dot di atas apam2 tadi.
Tip: Untuk mendapatkan dot yg cantik bulat, buat dot dgn gerakan circle & jgn picit setempat ... (harap2 paham... maaf takda video)

p/s masih kena improve banyak..masih tak puas hati dgn hasil yg pertama..




TERIMA KASIH SUDI BACA :)

3 comments:

eva said...

olooooo comel nyerrr.. pandai awak buat.. teringin nak buat tapi takut menjadi.. hehe..

misshannajr said...

Eva~~tQ..kalo tak try mana tau jadi ke tak kan..sgt simple..pestaim buat kalo tak jd tu normal la kan hehe..try cepat..mst jatuh cinta :))

fiQ'Ra said...

amboi kak hana..terlir mas...errrr.. nk try buat lah! hehe

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D