Sahabatku

Tuesday, July 12, 2011

Sambal Daging





Assalamualaikum..
hai uolss!! apa cer arini?? sihat ker dok..cuaca agak panas kan sejak akhir2 ni..rasa mcm x sedap badan jer..kena byk minum air kosong..kalo x mmg sng jer nk demam, lg2 yg dok keja kat tempat yg ala2 peti sejuk tu lg la, bila kuar jer kena panas mmg rasa lain mcm la..sya pun baru jer ok dr ulcer mouth yg teruk..ngam2 kat lidah dan tekak..hambek ko,,sdp sungguh time mkn..nk berus gigi pun Ya Allah sabor jer la..
Taddaa!! ni la dia menu lunch kat opis td..sya msk smbal daging, kul 5.30am dah menggodek kuali hahaha..ok jgk smbil msk dpt kejutkan org bgn subuh eheks!! sebenarnya ni projek trtangguh dr mgu lps sbb busy kat opis so ptg2 xdan nk singgh beli daging yg fresh..smlm baru brksmptan..saja msk2 sblm ramadhan..mkn ramai2 dgn opismate..sya msk daging ni dgn nasi minyak..member msk ikan sweet n sour dan acar mentah..nasi msk kat opis jer..sya pun angkut la bhn2 dr umah..mcm macik blk pasar jer..penuh tgn haha..nasi mnyk xdan nk snap sbb busy keja..nk msk pun kuar kejap2 jer..komen kwn2 mcm biasa la.."hurm..sedap dah boleh kawen dah..haha gilos..blh msk jer dah blh kawen..x masok akai lngsg..alahai pnjg plak story mory..meh la kita tgk resepinya..P/s resepi ni amik dr buku chef hanieliza 1 hari 1 resepi :)

Bahan-bahan
  1. 500g daging (dihiris nipis dan kecil) uwaa..abg daging tu potong agak tebal.. 
  2. 1 labu bawang besar (dipotong gelang)
  3. 3 sudu makan sos tomato
  4. 2 batang serai (diketuk)
  5. 5 helai daun purut
  6. 3 sudu makan minyak masak
  7. 1 sudu teh gula
  8. garam secukup rasa
Bahan dikisar
  1. 20 tangkai cili kering ( sya guna cili boh, mls nk blend bising haha)
  2. 10 biji bawang merah
  3. 2 ulas bawang putih
Begini caranya :)
  1. Panaskan minyak dan tumis bhn2 dikisar dan serai hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan daging yg tlh dibasuh dan ditoskan.
  3. Masak hingga daging lembut
  4. Masukkan sos tomato, garam dan gula. Kacau rata.
  5. Masukkan bawang besar dan daun limau purut. Kacau rata sekali lagi.
  6. Rasakan dengan garam dan sedia dihidang.





TERIMA KASIH SUDI BACA :)

0 comments:

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D