Sahabatku

Saturday, July 16, 2011

Kuih Bakar...konpius ni...

line putih tu sya pun xtau apa..ada ufo lalu kot haha

Assalamualaikum..
yeayyy...arini dah jumaat..esok cuti..erkk!! cuti ker..huhuhu sya kerja la esok..tolong ganti member yg dah terchicken pox tu..xpelah kan ni masa dia..nnt2 mana tau dia plak tolong kita kan..harap2nya gitu la yer..
tgh rehat ni smpt lg nak update blog..maklumlah rehat lama kan, 2 jam stgh tu..
taddaa...tuk N3 kali ni sya ada buat kuih bakar..ter"buat"nya kuih ni sbb asik dok tgk buku resepi kak liza tu..nak2 plak masa tu pose trs la tekak ni request mcm2..hahaha tekak jgk yg salah kan..tp sebenarnya niat nk cuba buat kuih ni dah lama cuma x berkesempatan..ptg smlm smpt la singgah jap membeli bhn yg xde kat umah..kebetulan plak daun pandan kat umah ada stok lg la sng ati nk membakor..sya sebenarnya konpius nk letak nama kuih ni, kuih bakar pandan ker kuih bakar bijan..bg sya dua bhn ni bg rasa yg paling ketara..lgpun kalo letak nama "kuih bakar" jer mcm kuih ni encik bakar yg punyer la hahaha..sekian sya mengarut tuk kali ni..

kira2 jam soploh kita pun mula la memblend bagai..dlm jam 11 lbh baru la siap..sorry la jiran2 sekalian..amik bau jer la tgh tdr hahaha..x sngka plak kuih ni jd byk..so pg td bawa dtg opis bg kwn2 mkn..separuh lg suh akak bawa pegi opis dia..sya rasa agak manis wlpn dah kurangkan skit gula tp kwn2 ckp rasa ngam2 jer..so ok la tu..rasa lemak..tmbh dgn bijan lg sedap..cuma drg ckp lenkali bg la terbakor sket hahha..byk cekadak kan..
hangus sket baru sedap

dah habis membebelkan so meh la kita tengok2 resepi plak yer..besa la org baru blaja ni mmg copy 100% la resepi..msh x berani nk menderhaka resepi sifu2 ni hehehe ;)

Bahan-bahan :
  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  3. 3 cawan jus pandan (10 helai daun pandan dikisar)
  4. 1 cawan gula (sya kurangkan sedikit)
  5. 1/2 teh garam
  6. 3 biji telur gred A 
  7. 2 sudu makan margerin cair
  8. bijan (digoreng tnpa minyak, tp tabur terus pun ok)
  9. sedikit pewarna hijau
Cara-cara :
  1. Panaskan oven 180'c selama 15 minit
  2. Gaul semua bahan kecuali bijan. Kacau sebati dan tapiskan.
  3. Masukkan 2 sudu teh minyak ke dalam loyang dan oleskan.
  4. Masukkan adunan yang telah ditapis ke dalam loyang. Taburkan bijan.
  5. Bakar selama 1 jam atau sehingga bijan agak keperangan (sya bakar selama 1 jam 15 minit)

TERIMA KASIH SUDI BACA :)

2 comments:

Radsmil Nasir said...

singga cnie^^...jom ke blog sya http://radsmil91.blogspot.com

misshannajr said...

yup akak sdh singgah n follow jgk blog ko :)

Post a Comment

tQ sebab sudi komen kat sini :D